Sopp og sunnhet

Sopp har vært brukt av mennesker i mange hundre år. Den lille skogsveksten har gjennom tidene hatt utallige bruksområder. Ulike sopper har vært brukt som medisin, gift, rusmiddel og mat. I dag har vi et noe mer andektig forhold til den lille veksten og det er med små unntak nettopp som matkilde den brukes mest. I alle fall i Norge. I østen brukes sopp ennå i en rekke medisiner og kjerringråd. Uansett forhold du personlig har til sopp, om du elsker det eller hater det, så er det mange gode grunner til å øke ditt inntak av sopp. Ulike sopp inneholder en rekke antioksidanter og andre stoffer som er meget bra for kroppen din. I tillegg er sopp fulle av fiber og protein. Det skader heller ikke at sopp har meget lavt innhold av fett. Proppfulle av smak er de også.

Ergothioneine

Om man ikke har sopp på sin “topp ti” liste over mat man liker, kan kanskje viten om dens innhold av naturlige antioksidanter hjelpe deg endre mening. Forskere har nemlig funnet at den lille skogsveksten har et meget høyt innhold av antioksidanter og innholdet reduseres heller ikke ved koking og steking. Dette gjør soppen unik, da de aller fleste andre frukter og grønnsaker reduserer sitt innhold av antioksidanter om de varmebehandles. Forskere som gjorde oppdagelsen, brukte en metode som ellers brukes til å måle mengde ergothioneine i kuer. Forskerne ved Penn State i USA, brukte samme metode på en rekke frukt og grønnsaker. All frukt og grønnsaker viste et forventet innhold av antioksidanter, mens soppen viste mengder man aldri før var oppmerksom på. Den helsemessige gevinsten ved inntak av antioksidanter er godt kjent for de fleste av oss. Utallige undersøkelser de siste 20 årene, har bevist at antioksidanter har en meget gunstig effekt på vår generelle helse. Antioksidanter kan blant annet redusere risikoen for å utvikle en rekke kroniske lidelser, hjelpe bevare godt syn, regulerer blodtrykk etc. Det unike med sopp, er deres høye innhold av ergothioneine. Dette er et unikt stoff som produseres i store mengder i sopp og har vist seg å ha sterke antioksidantegenskaper som kan beskytte cellene i kroppen vår mot en lang rekke sykdommer. Om man ønsker å få mest mulig ut av sitt soppinntak, er det best å øke sitt inntak av eksotiske sopper som shiitake, østerssopp og maktake. De har vist seg å ha det absolutt høyeste innholdet av ergothioneine. Men også mer vanlige sopper som kantarell og champignon har godt innhold av ergothioneine.

Supersoppen Sjampinjong

Sjampinjong har i mange år vært den mest spiste soppen i Norge. Den er lett tilgjengelig i butikken hele året og den vokser fritt over hele landet. Den ser noget enkel ut og er på ingen måte den mest spennende soppen vi kan bruke i matproduksjon, men den bærer på en hemmelighet. Danske forskere har nemlig funnet at den lille, beskjedne soppen kan være en virkelig D-vitamin bombe. Deres forskning viser at sjampinjong som blir utsatt for bare litt sollys øker sitt innhold av D-vitaminer betraktelig. I likhet med ergothioneine-innholdet, reduseres heller ikke innholdet av D-vitamin når man varmebehandler soppen. D-vitaminer finner vi naturlig i animalske produkter som melk, ost, kjøtt og fisk, men ikke i planter. Dette gjør sjampinjongen til den eneste ikke-animalske kilden vi har til D-vitamin. En annen unik evne soppen har, er at man kan øke innholdet av D-vitaminer selv etter at soppen er høstet. Det er bare å utsette den for et par minutter med ultrafiolett lys og mengden D-vitamin øker betraktelig. Dette kan være direkte sollys, eller en UV lampe. Begge har samme effekten på den lille veksten.

Neste gang du er i butikken bør du ta en tur innom sopphyllen, det kan gi store helsefordeler.